top of page
shutterstock_2024618270 (2).jpg

CRP


CRP je marker inflamacije u organizmu. Zapaljenje može biti uzrokovano različitim stanjima, kao što su infekcija ili autoimuni poremećaji kao što su reumatoidni artritis ili inflamatorna bolest creva. CRP je protein koji produkuje jetra, odakle odlazi u krvotok. Nivoi u krvi mogu biti viši u slučaju upale ili infekcije. CRP test je posebno koristan za praćenje infekcija. Određivanje ne pokazuje gde je upala ili šta je uzrokuje. Brojni uzroci dovode do povećanja CRPa, uglavnom se radi o akutnoj infekciji, međutim razlozi za njegove povišene vrednosti mogu biti i drugi: autoimuna stanja, uključujući reumatoidni artritis (RA), lupus i određene vrste inflamatornih bolesti creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, perikarditis, infekcija, povreda organa i tkiva, karcinom i gojaznost. Nivo CRP-a u vašoj krvi raste u roku od nekoliko sati od ozbiljne infekcije. Nivo CRP takođe može porasti kada imate virusnu infekciju. Vrednosti u virusnoj infekciji su niži u odnosu na  bakterijsku infekciju. 

Testovi koji mogu pomoći u diferencijaciji bolesti su:

Sedimentacije eritrocita, antinuklearna antitela (ANA). ANA test meri autoantitela koja napadaju vaše ćelije. Ovo je važno u dijagnostici nekih autoimunih bolesti. Reumatoidni faktor (RF), vrednosti pomažu u dijagnostici i praćenju reumatoidnog artritisa. Anticiklična citrulinirana peptidna (anti-CCP) antitela za dijagnostiku i praćenje reumatoidnog artritisa.


Šta znače rezultati mojih testova? CRP ispod 5 miligrama po litru (mg/L) se smatra normalnim. Ako je nivo CRP-a u vašoj krvi veći od toga, to može značiti da vaše telo ima zapaljensku reakciju na nešto i potrebno je sa vašim lekarom izvršiti pregled i uraditi dodatne analize da bi se utvrdilo šta uzrokuje upalu.

CRP: Image
bottom of page