top of page
shutterstock_129311027.jpg

Vitamin D

Vitamin D je steroidni vitamin, koji promoviše crevnu apsorpciju i metabolizam kalcijuma i fosfora. Samo u letnjim mesecima u normalnim uslovima izlaganja sunčevoj svetlosti, nikakvi dodaci ishrani nisu neophodni jer sunčeva svetlost podstiče adekvatnu sintezu vitamina D u koži. Međutim, u mesecima kada je ta sinteza nedovoljna nedostatak može dovesti do deformiteta kostiju (rahitisa) kod dece i slabosti kostiju (osteomalacije) kod odraslih. 

Vitamin D je važan za dobro opšte zdravlje i jake i zdrave kosti. Takođe je važan faktor u tome da mišići, srce, pluća i mozak rade dobro i da se telo može boriti protiv infekcije.  Vitamin D se može primeniti u formi suplemenata, a vrlo mala količina dolazi iz nekoliko namirnica.

Veza između vitamina D i jakih zdravih kostiju uspostavljena je pre mnogo godina kada su lekari shvatili da sunčeva svetlost, koja nam omogućava da proizvodimo vitamin D, ili uzimanje ulja iz jetre bakalara, koje sadrži vitamin D, pomaže da se spreči stanje kostiju koje se zove rahitis kod dece. Danas se vitamin D smatra vitalnim segmentom dobrog zdravlja i važan je ne samo za zdravlje naših kostiju, nego i za mnoge druge procese u organizmu. Nedavna istraživanja sada pokazuju da vitamin D može biti važan u prevenciji i lečenju brojnih ozbiljnih dugoročnih zdravstvenih problema. Kalcijum i fosfor su neophodni za razvoj strukture i snage naših kostiju, a potreban nam je da bi se ovi minerali apsorbovali. Neke od funkcija tela u kojima vitamin D pomaže uključuju:

Imuni sistem, koji se aktivira u odbrani od infekcija, funkcija mišiča, funkcija kardiovaskularnog sistema (za zdravo srce i cirkulaciju), respiratorni sistem (za zdrava pluća i disajne puteve), antikancerogeni efekti.

Doze vitamina D koje premašuju preporučene mogu dovesti do kalcifikacije nekih organa, te je važno voditi računa o mogučoj hipervitaminozi ovog vitamina. 

vitamin d: Image
bottom of page